film

Magua


Ez a csatajelenet a kedvenc filmjeleneteim sorozatba illeszkedik, kicsit romantikusabb mint az előző, bár kevésbé intenzív, de a küzdelem ugyanolyan nyers és sallangmentes benne. Több tulajdonsága miatt is kedvencem. Gyönyörű a táj, a zene csodálatos, és tökéletesen illeszkedik a cselekményhez. Szinte egyáltalán nincs benne szöveg, mégis érthetőek az események és a szereplők egymás közötti viszonya.Ingmar Bergman - TransformersEzen a videón jót nevettem, egy port.hu-s hozzásólásban akadtam rá.Az ötödik pecsét - Ki az igazi Gyugyu?


Emlékszem pár éve, amikor a barátaimmal először megnéztem a filmet, utána több órán keresztül vitatkoztunk, hogy akkor most ki volt az igazi Gyugyu? A Márkus László által megformált Király László, aki a választás pillanatában, a korábban általa elgondoltakkal szemben végül nem volt képes megtenni a szimbolikus aktust, vagy pedig Gyurica úr (Őze Lajos), aki szintén az általa elgondoltakkal szemben végül is megtette?

Az ötödik pecsét – Gyurica úrTizenkét dühös ember


Az 1957-es változata a Tizenkét dühös embernek se nem az eredeti, se nem a legújabb, de – állítólag, a többit nem láttam – a legjobb mind közül. A film műfaját tekintve tárgyalótermi dráma. És valóban, drámáról van szó, a szó minden értelmében.

A történet röviden arról szól, hogy egy fiatal, 18 éves puerto ricoi fiút azzal vádolnak, hogy megölte az apját. A vád és a védőbeszéd meghallgatása után a bíró felszólítja a tizenkét esküdtet, hogy egyhangúlag nyilvánítsák ki, hogy a fiú bűnös vagy ártatlan. Fontos, hogy amennyiben bűnösnek találják, akkor villamosszékbe kerül, tehát az esküdtek nemcsak a bűnösségéről, de egyben az életéről is döntenek.

Tizenkét dühös ember - kép...aki sír, egyedül sír - Oldboy


Az Oldboy a legtarantinósabb film Quentin Tarantino szerint, noha nem Tarantino, hanem Park Chan-wook jegyzi a bosszú-eposzt. A film 2003-mas, és egy trilógia (The Vengeance Trilogy, azaz A bosszú trilógia) második része. Én nem láttam sem a Sympathy for Mr. Vengeance (A bosszú ura), sem a Sympathy for Mrs. Vengeance (A bosszú asszonya) c. filmeket, amik a trilógia első és utolsó részei, de azt hiszem nem feltétlenül szükséges ismerni őket, hogy megnézzük az Oldboy-t.
aki sír, egyedül sír - OldboyGainsbourg és Gainsbourg


Charlotte GainsbourgMár egy ideje készülök egy blog bejegyzéssel, de nem ezzel. Egyik kedvenc filmemről akartam írni, de közbejött valami. A pénteki Népszabadság tv magazinjának címlapjáról egy lány néz mosolyogva a távolba, alatta a neve: Charlotte Gainsbourg. A lányt ugyan nem ismerem, de a Gainsbourg név ismerős. Aztán, ahogy olvasom a cikket, már tudom is honnan. Az apja Serge Gainsbourg, korának ismert fenegyereke, a francia költő, zeneszerző, énekes, filmrendező, színész, aki nem volt híján a tehetségnek. Bővebben olvashat róla az olvasó pl. itt.Kapitány, ó kapitányom! - Holt Költők Társasága


Holt Költők Társasága [Dead Poet's Society] - Robin Williams, Mr. KeatingAz elsőként posztolt kedvenc filmjelenetem mégsem bosszúállós vagy móresre tanítós lesz. Helyette a Holt Költők Társasága (Dead Poets Society) egyik jelenetét választottam. Magát a filmet elég régen láttam, úgyhogy a történet itt-ott homályos; egy szigorú, bentlakásos fiúiskolában az osztály új irodalomtanárt kap (Mr. Keating - Robin Williams), aki sajátos módszereivel rávezeti a fiúkat a költészet szépségeire, az önálló gondolkodásra, és arra, hogy vállalják fel saját véleményüket. A jelenet a film végéről való. Az iskola vezetése Mr. Keatinget teszi felelőssé a diákok lázadó magatartásáért és közvetve egy fiú öngyilkosságáért, ezért kirúgják a tanári állásából.Dueling banjos


Filmes sorozatom harmadik darabja egy részlet a Deliverance (Gyilkos túra) című filmből. Arról szól, hogy négy barát elmegy kenuzni egy völgybe, ami idővel el lesz árasztva egy duzzasztógát építése miatt. Evezésük során kapcsolatba kerülnek a helyi lakossággal, és a történet váratlan fordulatot vesz. Egyik kedvenc színészem Jon Voight (Angelina Jolie apja) is szerepel benne, csakúgy, mint Burt Reynolds.
Deliverance - Dueling banjosAki mer, az nyer


Elhatároztam, hogy indítok egy sorozatot kedvenc filmjeleneteim témakörben. Ez lesz a csapásirány. Szeretnék másokat is írásra serkenteni, remélem a többiek is felrakják kedvenc jeleneteiket, hiszen ezt a blogot (is) magunknak csináljuk. Nem tudom, hogy milyen terjedelemben sikerül írnom róluk, és kb. 4-5 részt tervezek. Íme az első, a Szarvasvadász című filmből.
Szarvasvadász
Sokat töprengtem azon, hogy az alábbi filmjelenet témája illik-e erre a családi blogra, hiszen az ember nem akarja az ördögöt a falra festeni. Arra a következtetésre jutottam, hogy igen, a téma szinte kikerülhetetlen és végtelenül érdekes. Remélem egyikünknek sem kell hasonló szituációban helytállnia, mint ami a filmtörténet egyik legintenzívebb jelenetében kerül feldolgozásra.