fogyasztói társadalom

Nyugat


Jó hír, végre tényleg csatlakoztunk a Nyugathoz!

Az ehhez vezető állomások:

    1001: István megkoronázása. A nyugat által is elismert uralkodója van Magyarországnak.

    1989: Leomlik a 'vasfüggöny'. Rendszerváltás Magyarországon.

    2004: Magyarország EU tag.

    2009: Végre magyarországi McDonald's-ban is van ingyenes soda refill!

McDonald's várakozás

Illusztráció innen.A tőkegarancia és a kifektetett befektető


A tőkegarancia és a kifektetett befektető - OTP Optima grafikonJól hangzik, ha egy befektetés tőkegarantált. De mit jelent valójában ez a garancia, mire vonatkozik egyáltalán? Befektetéseknél kétféle garanciát szokás megkülönböztetni: tőkegaranciát és hozamgaranciát, másképpen tőkevédett és hozamvédett befektetéseket. Míg az előbbi azt jelenti, hogy befektetett pénzünknél kevesebbet – bizonyos feltételek teljesülése esetén legalábbis – biztosan nem kapunk vissza (a worst-case scenario tehát itt az, hogy ha egymilliót fektettünk be, akkor egymilliót kapunk vissza). Addig az utóbbi, azaz egy hozamvédett alap még ennél is többet kínál: ez a fajta befektetés néhány százalékos minimum hozamra is garanciát vállal. Lényegi különbség tehát nincs a kettő között. A minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár analógia itt is működik (hozamvédett bogár és tőkevédett rovar).Volvo dal


Ha egyszer lesz pénzem és autót szeretnék venni, akkor Volvo lesz az, most már biztos:Volvo dal

A kerekek együtt fordulnak,
Gördülnek, fordulnak.
Az autókerekek gördülnek,
Bármerre jársz!

Lejtmenetszabályzóval szép lassan,
Hegyről le, csak szép lassan.
Lejtmenetben szép lassan,
Bármerre jársz!

Fantasztikus!Ajándék


Karácsonyi ajándékKarácsonyhoz fűződő viszonyomat régóta mérgezi az ajándékozásra rátelepedett őrület. Van még, akinek nem tünt fel az az időzavar és stressz, ami ezt az időszakot jellemzi? Vajon mi lehet az oka, és egyáltalán lehet-e változtatni rajta?

Az általános gondolatmenet a következő: ajándékot kell adnom.

1. Kinek?
Csak a szűkebb családnak, tágabb családnak vagy a barátoknak és munkatársaknak is? Hol húzzam meg a határt? Meg kell-e húzni a határt, vagy adjak mindenkinek, akit névről ismerek? Megannyi kérdés.Napsütés és vízcsobogás


CsapvízEz a bejegyzés nem túl érdekes és nem is lett csattanója sajnos. Akartam csinálni, de az olyan éktelenül ripacskodó lett volna, hogy eltekintettem tőle.
Az egész két héttel ezelőtt kezdődött, amikor örömmel gondoltam arra, hogy ismét van blogbejegyzésre érett témám. Amikor azonban fel akartam idézni, hogy mi az, nem sikerült. Arra emlékeztem csak, hogy két elemű halmazról van szó. Az is eszembe jutott, hogy hasonlít az általam értetlenül szemlélt szakmák hármas csoportjához (sommelier, időjárásjelentő, sportriporter). Szomorúan gondoltam arra, hogy ezt lehet, hogy teljesen elfelejtettem.