Öröm az ilyen örökös


József Attila (1905-1937)Éppen hetven éve halt meg József Attila. És hogy miért érdekes ez azon kívül, hogy éppen hetven éve halt meg József Attila? Aki lusta olvasni, az kattintson ide, aki szeret olvasni, az pedig kattintson ide.

De azért röviden én is leírom: Makai Ádám, József Attila nővérének, József Etának a fia (más források szerint az unokája), József Attila szellemi hagyatékának - legalábbis jogi értelemben vett - örököse 2005-ben úgy döntött, hogy perrel fenyegetőzve leveteti néhai nagybátyjának költeményeit és egyéb írásait a Magyar Elektronikus Könyvtár archívumából, és úgy általában a világhálóról. Ugyanis a szerzői jogi törvény a szerzői jogoknak az alkotó életében, és halálától számított hetven éven át védelmet biztosít.

31. § (1) A szerzői jogok a szerző életében és halálától számított hetven éven át részesülnek védelemben.
(2) A hetvenéves védelmi időt a szerző halálát követő év első napjától, szerzőtársak esetében az utoljára elhunyt szerzőtárs halálát követő év első napjától kell számítani.

Részlet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényből

Jelen esetben tehát a hetven év eltelt ugyan, de 2008. január 1-jétől szűnik csak meg a szerzői jogi védelem, ekkor kerülhetnek vissza hivatalosan az internetre József Attila versei.

Az, hogy mi motiválta Makai Ádámot, hogy keresztes hadjáratot folytasson József Attila verseinek interneten való hozzáférhetősége-, illetve bizonyos írásai közzététele ellen, nehezen érthető. A Magyar Rádió beszámolója alapján ugyanis nagyon jól szituált emberről van szó. (Persze azért a nagyon jól szituált ember is örül a pénznek.) Mert ha Makai esetleg el tudná érni, hogy soha ne kerüljenek föl az internetre J. A. írásai, akkor talán magyarázhatná ezt a morálisan - szerintem legalábbis - megkérdőjelezhető tettet azzal, hogy József Attilát csak is pergamen papíron, kódexmásoló szerzetesek által sokszorosított, szarvasbőrrel bekötött könyvben szabad olvasni - monitoron szigorúan tilos, hiszen az blaszfém cselekedetnek, illetőleg a szerzővel szembeni tiszteletlenségnek minősül. De így, hogy csak két és fél évig - amíg lehetősége volt rá - vetette le a különböző honlapokról az írásokat (tehát úgy, hogy előtte és utána is bárki olvashat az interneten József Attilát), nehezen lenne védhető ez az érvelés.

Makai Ádám szerint, bár a Széchényi könyvtár levelét még nem kapta meg, méltányossági szempontokat nem venne figyelembe, és ragaszkodik a jogdíjhoz. Remélte továbbá, hogy a MEK a levelében írt kérésének megfelelően azonnal eltávolította az internetről József Attila minden versét, és nem "súlyosbítják a helyzetet". - Index.hu

Ezen kívül vannak olyan írásai József Attilának, amelyeknek a közzétételével [Makai - a szerk.] nem értett egyet. Ilyen többek között a Szabad ötletek jegyzéke, tehát bizonyos olyan szövegek, amelyek valamiféle nyelvi, erkölcsi tabu alá esnek Makai Ádám felfogása szerint. - Magyar Rádió honlapja

Azon túl, hogy nem tudom, hogy például a Szabad ötletek jegyzékét József Attila valamilyen mértékig az utókornak szánta-e vagy sem (sokak szerint igen), nem gondolom, hogy egy már napvilágra került dokumentumot, ami a J. A. életrajz adalékát - és így az irodalomtörténet részét - képezi, szerencsés lenne elzárni a közönségtől, csak azért, mert az nem felel meg a jogutód lelki csipkéinek (rögtön itt elnézést kérek, hiszen a törvény alapján Rejtő Jenőtől majd csak 2014-től lehet szabadon idézni).

És nem tudom mi lebegett József Attila szeme előtt, amikor a verseit írta, de azt kevésbé tartom valószínűnek, hogy kizárólag az unokaöccse egzisztenciáját akarta volna velük megalapozni, illetve hogy az ő szépérzékének kívánt volna megfelelni. Meg mintha a Születésnapomra című vers utolsó strófája sem úgy szólna, hogy:

Én Makai Ádámot fogom
nem középiskolás fokon
taní-
tani!Hozzászólások

Hozzászólás

A mező tartalma nem lesz nyilvános.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><img><embed>
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
  • A szöveges mosolygók le lesznek cserélve a grafikus megfelelőikre.
  • You can use BBCode tags in the text, URLs will automatically be converted to links.

További információ a formázási lehetőségekről

Elnézést a puszta feltételezésért,
...de reméljük, Ön nem robot.
Image CAPTCHA
(Kis- és nagybetű számít, szóközök nincsenek.)