(Celofánba) burkolt reklám


Szokás szerint 'sok időm volt', így hódolhattam kedvenc időtöltésemnek, a mások által jelentéktelennek ítélt dolgokon való megütközésnek.

Mai szereplők: Helyi Téma, Metro magazin ingyenes lapok
Vád: burkolt (igaz, legfeljebb celofánba) reklám
Dátum: 2008. január 16.

Metro magazin, 2008. január 16.Kezdjük a Metroval.
2008. január 16. szerdai lapszám, 9. oldal

Micsoda koincidencia véletlen egybeesés, hogy egy oldalon belül egy cikk dicsőíti a torma, a fokhagyma és a gyömbér triászát és alig négy-öt centire tőle egy hirdetés éppen torma + fokhagyma + gyömbér kapszulát árul. Vannak még véletlenek!

Metro magazin, 2008. január 16.Metro magazin, 2008. január 16.
A Metro magazint egyébként nem szeretném bántani, mert minden nap van benne egy képsornyi Kázmér és Huba, valamint két barátságos Sudoku rejtvény is. Ezekkel pedig nem is kell mondanom, hogy nagy versenyben van nálam a Kedvenc folyóirat versenyben.


Helyi Téma, 2008. január 16.Jöjjön a Helyi Téma.
2008. január 16-ai lapszám, 3. oldal

Rögtön aki kinyitja az újságot, a harmadik oldalon (jobb újságokban ez kiemelt helynek számít) a jobb felső negyedben egy elképesztően izgalmas leleplező riporttal találja szembe magát. Üvöltő betűkkel: "Mogyorós csoki kétszer annyiért"! Ez a szenzációs írás a tényfeltáró publicisztika csimborasszója, melyről tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Dióhéjban arról szól a történet, hogy a Helyi Téma egy szemfüles olvasója egy Lindt csokoládét az egyik helyen (CBA) 549 forintért, másik helyen (SPAR) pedig 1190 forintért vásárolt meg. És ha mindez még nem lenne elég a Pulitzer-díjra, a Helyi Téma megkereste Lázár Vilmos fogathajtó CBA elnökhelyettest, hogy ugyan mondja már el az olvasóknak, mitől ilyen olcsó üzelthálózat a CBA? (Kőkemény szembesítés, véletlenül sem a SPAR vezetőit kérdezték volna meg, hogy hogy képzelik, 1190 forintért vesztegetik a Lindt Weihnachts Haselnüssét?!)

Helyi Téma, 2008. január 16.
"A drágább terméket éppen az önmagát alacsony árakkal hirdető üzelthálózatban vásárolta olvasónk." Ennél a mondatnál megéri megállni, és kicsit foglalkozni vele, ugyanis:
- Melyik az az üzlethálózat, amelyik nem hirdeti, hogy az ő árai alacsonyak?
- Az 'a drágább terméket' szókapcsolat helytelen, ugyanis éppen az a pláne a 'cikkben', az egyik helyen ennyibe kerül, a másik helyen pedig kétszer annyiba kerül egyazon termék. Helyesen tehát valahogy így kezdődne a mondat: "A terméket drágábban éppen az önmagát [...]".

Egyébként gondolom nem mindenki látogatja a MATESZ (magyar terjesztés-ellenőrző szolgálat) oldalát, ahol többek közt megtudhatjuk azt, hogy melyik folyóirat mekkora példányszámban jelenik meg, és hogy ebből mennyit sikerül értékesíteni. Hogy egy sokkoló példát mondjak: a legyártott Buci Maciknak (29 475) közel egyharmada (9 386) nem kerül terjesztésre. Na, szóval itt megtudhatjuk azt is, hogy a fent említett Helyi Téma (727 ezer) több mint háromszor akkora példányszámban jelenik meg mint a Magyar Nemzet (80 ezer) és a Népszabadság (141 ezer) együttvéve. Persze az utóbbiak napilapok, de ettől még nem szorozhatjuk meg a Magyar Nemzetet héttel, a Népszabadságot pedig hattal, hogy kijöjjön a heti átlag, mert így csak a heti 'papírmennyiséget' kapjuk meg, nem azt, hogy mennyi emberhez jutnak el.Hozzászólások

Gabesz képe
Gabesz 2008, január 19 - 10:51

Szerintem mind a két esetben olyan cikkről van szó, amiért ugyan úgy fizettek (az első esetben a készítmény gyártója, a második esetben a bolthálózat), mintha reklámfelület lenne. Az olvasó biztos nem venné rossz néven, ha ez a tény mihamarabb a tudomására juthatna. Gondolom vannak olyan újságok, amelyek eleve tartózkodnak ettől a műfajtól.


Vendég képe
Vendég (nem regisztrált) 2009, december 16 - 16:14

Ki az egyáltalán aki ezt a szennylap HelyiThémát képes elolvasni.
Olyan primitíven tendenciózusan uszító minden cikke, hogy szinte már a címsoroktól is hányingert lehet kapni.


Hozzászólás

A mező tartalma nem lesz nyilvános.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><img><embed>
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
  • A szöveges mosolygók le lesznek cserélve a grafikus megfelelőikre.
  • You can use BBCode tags in the text, URLs will automatically be converted to links.

További információ a formázási lehetőségekről

Elnézést a puszta feltételezésért,
...de reméljük, Ön nem robot.
Image CAPTCHA
(Kis- és nagybetű számít, szóközök nincsenek.)