A tőkegarancia és a kifektetett befektető


A tőkegarancia és a kifektetett befektető - OTP Optima grafikonJól hangzik, ha egy befektetés tőkegarantált. De mit jelent valójában ez a garancia, mire vonatkozik egyáltalán? Befektetéseknél kétféle garanciát szokás megkülönböztetni: tőkegaranciát és hozamgaranciát, másképpen tőkevédett és hozamvédett befektetéseket. Míg az előbbi azt jelenti, hogy befektetett pénzünknél kevesebbet – bizonyos feltételek teljesülése esetén legalábbis – biztosan nem kapunk vissza (a worst-case scenario tehát itt az, hogy ha egymilliót fektettünk be, akkor egymilliót kapunk vissza). Addig az utóbbi, azaz egy hozamvédett alap még ennél is többet kínál: ez a fajta befektetés néhány százalékos minimum hozamra is garanciát vállal. Lényegi különbség tehát nincs a kettő között. A minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár analógia itt is működik (hozamvédett bogár és tőkevédett rovar).

Ez a védelem egyébként nem ördögtől való és nem is a bankok jófejségén múlik, kis számolgatással bárki összeállíthat magának egy ilyen védett (és „zárt végű”) portfóliót. Tegyük fel 1000 kopejkánk van, amit két évre szeretnénk befektetni. Ha a kincstári takarékjegy 8%-ot kamatozik évente és kockázatmentes befektetésnek tekintjük (mondjuk ha a magyar állam fizetésképtelenné válik, vagy hiperinfláció köszönt be, az rég rossz), akkor 858 kopejka értékben ha bevásárolunk belőle, máris kipipálhatjuk a tőkegaranciát, mert két év múlva ez 1000 kopejkát jelent. Marad tehát 142 kopejkánk kockázatosabb ügyletekre, mondjuk Lehman Brothers részvényekre vagy Bernie Madoff-ra bízni, fektesse be ő.

(Azt viszont be kell látnunk, hogy tőke- de még hozamvédett alappal is lehet „veszíteni”; ha például a befektetett 1000 kopejkánkat három év múlva gyarapodás nélkül kapjuk vissza, akkor a veszteségünk évi átlag 5%-os inflációval számolva reálértéken meghaladja a 140 kopejkát.)

A tőkegarancia és a kifektetett befektetőA példában egy leegyszerűsített, de zárt végű alapként felfogható elképzelt befektetésről volt szó (adott futamidővel lehetett számolni), a nyílt végű alapok (bármikor be- és kiszállhatunk) nyilván nem egészen így működnek. A forgalmazási napokon a megállapított, folyton változó (jó esetben növekvő) egy jegyre jutó eszközértéken – ezt árfolyamnak is nevezhetjük – lehet venni és visszaváltani a befektetési jegyeket. Ha adott mennyiségű befektetési jegyet drágábban vettünk, mint amilyen árfolyamon el tudjuk adni, akkor jöhet képbe a tőkegarancia. Ha eltelt az előre meghatározott minimális X nap, akkor érvényesíthetjük a garanciát: a bank köteles visszafizetni a vásárláskor befizetett összeget.

Ez mind szép és jó, de mi a helyzet, ha valaki ténylegesen is érvényesíteni szeretné ezt a garanciát? Mondjuk az OTP banknál. És mondjuk úgy, hogy történetesen online intézte az ügyeket. A történet itt olvasható a csatolt dokumentumokkal egyetemben, tanulságos: OTP Optima, avagy hogyan bukjunk egy tőkegarantált befektetési alappal? - Andocsek.hu (nem az én kálváriám, én is csak neten akadtam rá)

Röviden: Az OTP csak akkor fizet vissza pénzt, ha valamelyik bankfiókban (értsd: nem online) intézzük az ügyleteket, holott ezt egyértelműen le sem írták sehol. A legmegdöbbentőbb az egészben nem is a pontatlan tájékoztatás vagy a sóherkedés, hanem az hogy a 21. században (3. évezredben – kinek melyik tetszik), tehát az internet-banking korában az interneten kötött tranzakciók Magyarország elsőszámú (gondolom) bankjának nem számítanak teljes értékűnek, mi több, az OTP egyenesen bünteti őket. Mert nem az a helyzet, hogy csak „offline” lehet intézni az OTP Optima befektetési jegyek vásárlását és eladását, lehet éppen online is, csak akkor ugrik a gari.Megjegyzések:
- Itt kérek elnézést a címbeli kifektetett befektető gyenge szójátékért. Mentségemre egyedül az szólhat, hogy azt hittem én találtam ki, de nem.
- A kopejka az orosz rubel váltópénze, erősebb változata a popejka. (ezt már tuti én találtam ki)
- Szeretném felhívni a figyelmet arra is, hogy a fentebb írtakat mindenki a helyi értékén kezelje, azaz mintha csak a sarki fűszeres írta volna (már ha nem közgazdász végzettségű).Hozzászólások

df képe
df (nem regisztrált) 2009, február 14 - 15:57

Érdekes az OTP hozzáállása a netes bankoláshoz.

Pl. hiába kell tudni a belépéshez az azonosítót, a számlaszámot és a jelszót, majd beírni az sms-ben kapott 8 jegyű számot, a webes felületről feladott e-mailt mégsem tekinti hivatalosnak az OTP, konkrét ügyekről így nem hajlandó tájékoztatni. Fáradjak be vmelyik fiókjukba, vagy írjak ajánlott levelet, amin ott az aláírásom (mert az ugye felettébb megbízható Mosoly).

Az is érdekes, hogy éjszakára "bezár" a netes bank: a hétvégén vagy éjjel feladott átutalási nmegbízások általában csak a következő munkanapon teljesülnek. Hja kérem, valamikor a szervereknek is kell aludniuk...


PO képe
PO (nem regisztrált) 2009, február 16 - 21:43

Hát igen akinek ennyi ügyfele van, az azt hiheti, hogy nem kell törnie magát, és villámgyorsan követni a piac és technika fejlődését.
Én személyesen mentem be hozzájuk, hogy nem találtam még egy ilyen drága szolgáltatót (2 konkrét ajánlat is volt a kezemben), és ha nem keresnek 10 év után kedvezőbb csomagot akkor bankot vált a cégünk. Az évi 9 számjegyű forint forgalom csak arra volt elég, hogy azt mondják, itt kell aláírni a számlafelmondást!

Mondanom se kell, hogy egy számlatörténettel a kezemben egy fiókvezető személyesen foglakozott velem, miközben kolléganői üdítővel kínáltak (vannak azért ilyenek is)...


LIA képe
LIA (nem regisztrált) 2010, január 7 - 14:50

Szerintem nem érik meg a tőkegarantált befektetések, mert sokkal nagyobb költségei vannak. Valamekkora kockázatot mindig kell vállalni, nem lehet teljesen minden kockázatot elutasítani, úgy nem lehet egyről kettőre jutni.

Szóval sokkal jobb megoldás az ésszerű kockázatvállalás, kisebb költségek mellett, pl. pénzpiaci alapokkal, kötvényalapokkal.


Hozzászólás

A mező tartalma nem lesz nyilvános.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><img><embed>
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
  • A szöveges mosolygók le lesznek cserélve a grafikus megfelelőikre.
  • You can use BBCode tags in the text, URLs will automatically be converted to links.

További információ a formázási lehetőségekről

Elnézést a puszta feltételezésért,
...de reméljük, Ön nem robot.
Image CAPTCHA
(Kis- és nagybetű számít, szóközök nincsenek.)