...aki sír, egyedül sír - Oldboy


Az Oldboy a legtarantinósabb film Quentin Tarantino szerint, noha nem Tarantino, hanem Park Chan-wook jegyzi a bosszú-eposzt. A film 2003-mas, és egy trilógia (The Vengeance Trilogy, azaz A bosszú trilógia) második része. Én nem láttam sem a Sympathy for Mr. Vengeance (A bosszú ura), sem a Sympathy for Mrs. Vengeance (A bosszú asszonya) c. filmeket, amik a trilógia első és utolsó részei, de azt hiszem nem feltétlenül szükséges ismerni őket, hogy megnézzük az Oldboy-t.
aki sír, egyedül sír - Oldboy

A fiatalabb éveit (huszon-x) taposó, gyakran részegeskedő Oh Dae-su-t, minden előzmény nélkül elrabolják, és bezárják egy motelszobába, teljesen elvágva őt a külvilágtól. Nem tudja kik, miért és meddig tartják fogva őt. Az egyedüli társasága a tv lesz, úgy pontosan 15 évig. Amikoris kiengedik, szintén se szó, se beszéd. A történet adja magát; bosszút kell állni. De kin?

15 év börtön után nem meglepő, ha szabadulása után az ember első lépésként szeretne enni egy jót. De hogy egy egész polipot? ...ráadásul élőt?

Azt nem mondom, hogy kedvenc, de emlékezetes jelenet volt a fenti. Van még egy emlékezetes jelenet (illetve több is, de azok mind spoileresek): ahol Oh Dae-su puszta kézzel (és kalapáccsal) leszereli tucatnyi támadóját. Mindezt sík térben egy szűk folyosón, nagyon hosszan, és véresen.


A 4. másopercnél a felirat:

Emelje fel a kezét, aki AB-vércsoportú.

Az Oldboy egy zseniálisan csavaros, hátborzongató pokoljárás története. A film 2004-ben, a Cannes-i Filmfesztiválon megnyerte a Nagydíjat (ami nem azonos az Aranypálmával) attól a zsűrítől, aminek Tarantino volt az elnöke. (Így talán nem is olyan meglepő a győzelem.)

A bejegyzés címe egyébként egy, a filmben többször is elhangzó aforizmára utal:

Aki nevet, azzal együtt nevet a világ.
Aki sír, egyedül sír.Értékelés:Hozzászólások

Gabesz képe
Gabesz 2009, október 11 - 11:40

Emlékszem, hogy végignéztem pár éve ezt a filmet, tehát nem lehet rossz. A második jelenetben egy kés áll ki a főhős hátából, ami kicsit zavaró lehet verekedés közben. A film végére nem emlékszem, csak homályosan, valami meredek part, vagy híd rémlik.


matek képe
matek (nem regisztrált) 2010, január 6 - 13:06

hát szerintem egyáltalánnem szükséges a trilógia többi részét ismerni az oldboyhoz... nem véletlenül csak ez (a 2. rész) lett közismertebb, a töbi kicsit... hogyismondjam. erős lenne a nagyközönségnek. volt szerencsém moziban látni mind3 alkotást, a Lady Vengenance nagyon durva film, a Mr. Vengenance meg iszonyatosan nyomasztó. Vigyorgo ha ez valakit nem tántorít el, adjon 3 DVDt és kiírom neki őket! Beeee!

dávid


Hozzászólás

A mező tartalma nem lesz nyilvános.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><img><embed>
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
  • A szöveges mosolygók le lesznek cserélve a grafikus megfelelőikre.
  • You can use BBCode tags in the text, URLs will automatically be converted to links.

További információ a formázási lehetőségekről

Elnézést a puszta feltételezésért,
...de reméljük, Ön nem robot.
Image CAPTCHA
(Kis- és nagybetű számít, szóközök nincsenek.)