Lexikon

Szójegyzék a cikkekhez

a.k.a.
Az a.k.a. [ejtsd: éj-kéj-éj] az angol "also known as" (esetleg: "as known as" ) rövidítése, ami nagyjából annyit tesz, hogy "más néven" vagy "úgy is mint". Többnyire becenév, felvett név előtt szerepel.
eye candy
Az eye candy [ejtsd: áj-kendi] egy angol szlengben használatos metafora. Tükörfordításban annyit tesz, mint 'szem cukorka', azaz édesség a szemnek. Ez lehet filmekben, számítógépes játékokban egy jól megcsinált vizuális effekt, egy szemet gyönyörködtető tájkép, vagy bármi amire különösen jól esik ránézni. Másik jelentése, tulajdonképpen csak annyiban tér el az előzőtől, hogy kifejezetten nőkre/férfiakra használják, illetve az ő szexuális kisugárzásukra a filmvásznon.

A Baywatchban például számos eye candy volt (ha egyáltalán volt benne más): Pamela Anderson, Carmen Electra, Traci Bingham, Elina Eleniak, Yasmine Bleeth stb.
FIDESZ
Fiatal Demokraták Szövetsége (Fidesz) - 1988-1995-ig
Fidesz - Magyar Polgári Párt (Fidesz - MPP) - 1995-2003-ig
Fidesz - Magyar Polgári Szövetség (Fidesz - MPSZ)- 2003-tól

1988. március 30-án alapította 37 fiatal értelmiségi a Bibó István szakkollégiumban. Jobbközép, konzervatív, keresztényszocialista gyűjtőpárt. 1998-2002-ig kormányzó párt.
Kivi madár
Barna (vagy csíkos) kivi (madarak osztálya, struccalakúak rendje, kivifélék családja):
- kb. 50-65 cm magas, 3 kg
- repülni nem tud, gyors futó
- Új-Zéland déli szigetén őshonos
- éjszakai állat, rosszul lát, de jó a szaglása
- becslések szerint ma kb. 35 000 példány él
- apró élőlényekkel és gyümölccsel táplálkozik
MDF
Magyar Demokrata Fórum (MDF): 1987. szeptember 27-én alapították. Jobbközép, konzervatív párt.
1990-1994-ig, és 1998-2002 kormánypárt.
MSZP
Magyar Szocialista Párt (MSZP): A Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) 1989. október 6 - 9. között tartott XIV. kongresszusán mondta ki, hogy: "az MSZMP mint állampárt története véget ért." [...] "Állampártból korszerű baloldali szocialista mozgalommá, a tagság által ellenőrzött, politikai tömegpárttá válik." Ezzel megalakult az MSZP.
1994-1998-ig, 2002-2006-ig és 2006-tól kormányzó pártként szerepel a magyar országgyűlésben.
NFL
National Football League (NFL) - Nemzeti Futball Liga.
A legnagyobb amerikaifoci szövetség az USÁban (és az egész világon). Évről-évre 32 csapat méri össze erejét, 16 az NCF-ben, és 16 az AFC-ben (év közben egymással is "átjátszanak"), majd a Super Bowl-on a két főcsoport egy-egy győztese döntik el a kupa sorsát.
sitcom
Olyan tévében futó vígjáték-sorozat, ahol a szereplők és a helyszínek többnyire változatlanok maradnak. A komikum fő forrását ezeknek az állandó szereplőknek a különböző helyzetekben való ábrázolása jelenti. Nevének eredete: Situation Comedy, azaz "szituációs komédia", még magyarosabban helyzetkomédia.

Például:
- M.A.S.H. (1972-1983)
- 'allo, 'allo (1982-1992)
- Rém rendes család (1987-1997)
- Seinfeld (1989-1998)
- Jóbarátok (1994-2004)
- My name is Earl (2005-)
- How I Met Your Mother (2005-)
soda refill
üdítő utántöltés
spoiler
Röviden: (vége-)poén lelövése. Ezért illik előtte jól láthatóan jelezni (vagy valamilyen módon elfedni a szöveget) ha spoiler [ejtsd: szpojler] következik.

Hosszabban (a Wikipediáról):
A spoiler irodalmi művekre, filmekre, videojátékokra stb. vonatkozó olyan információ, amelynek idő előtti közlése elrontja, tönkreteszi a befogadás élményét. Leggyakrabban a végkifejlet elárulását jelenti, de kulcsfontosságú információk (főleg hosszabb alkotások esetén) nem csak a mű végén találhatók.

Etimológia: A kifejezés az angol spoil ("elrontani") igéből származik. Magyar szóként jószerével csak az internetes szlengben használatos. Tartalmilag leginkább a poéngyilkosság fogalmával rokonítható, bár e kifejezés elsősorban a vicc műfajában használatos.

Példák:
- Krimiben a gyilkos személyének elárulása.
- A cselekmény olyan fordulatának előrejelzése, amely az alkotó által kívánt hatást (izgalmat, szorongást, meghatódást, nevetést stb.) váratlansága révén éri el.
- Valamely (fő)szereplő halálának (vagy egyéb sorsdöntő eseménynek) elárulása.
- Egy titokzatos ismeretlen kilétének elárulása.
white trash
Szó szerint azt jelenti 'fehér szemét', a valóságban sokkal inkább annyit tesz, mint 'fehér proli'. Becsmérlő jelző, mellyel a társadalmilag alacsony státuszú, műveletlen, faragatlan fehér lakosságot illetik (már aki, tegyük hozzá) az USAban. Valakit white trashnek nevezni tehát dehonesztáló, azt jelenti, hogy az illetőről feltételezzük, hogy: szegény, képzetlen és műveletlen.
worst-case scenario
legrosszabb eshetőség
YouTube
A YouTube egy internetes videó-megosztó oldal, ahova mindenki feltöltheti és másoknak megmutathatja videóját. A szolgáltatást 2005 februárjában indították el. 2006 októberében a Google kb 350 milliárd Forintért felvásárolta a YouTube-ot.

weboldala: www.youtube.com